Pagina URL: https://www.cepa.be/havenarbeiders/hulpverlening/medische-hulpverlening/medische-hulp-in-de-praktijk/

Pagina afdrukken

Medische hulp in de praktijk

Bij om het even welk ongeval schakel je best altijd de professionele medische hulpverlening van Cepa in.

Als je een ongeval ziet gebeuren, bel dan allereerst naar het centrale noodnummer: 03/ 541 00 23.

Hoe verloopt een telefoongesprek naar dit nummer?

  • Cepa-medewerkers zullen een aantal vragen stellen.
  • Op basis van je antwoorden zullen ze dan de ernst van de situatie beoordelen.
  • Zij zullen de meest aangepaste hulp sturen.
  • Als plaatselijke verzorging kan volstaan, dan sturen wij onze mobiele hulpposten uit.

Dit zijn ziekenwagens bemand door één ambulancier. De ziekenwagen zal tot bij de gekwetste medewerker rijden en daar de eerste zorgen toedienen.

  • Als een plaatselijke verzorging onvoldoende blijkt, dan voeren wij de gekwetste medewerker door naar het medisch centrum aan kaai 142.

Hier kunnen de artsen en de verpleegkundigen voorzien in een meer gespecialiseerde verzorging zoals bijvoorbeeld een hechting of het ingipsen van gebroken ledematen. Zij volgen het herstelproces op en indien nodig kan de patiënt bijkomende behandelingen zoals kinesitherapie in hetzelfde centrum volgen.

In dat geval zal één van onze ziekenwagens ter plaatse komen. Dit voertuig is met extra medische materialen uitgerust en wordt door twee ambulanciers bemand.

Eens ter plaatse zullen de ambulanciers inschatten of een MIHA (MUG-voertuig voor de haven) wenselijk is voor gespecialiseerde zorgen op de plaats van het gebeuren.

Afhankelijk van de problematiek zal de patiënt naar het medische centrum of een nabijgelegen ziekenhuis worden vervoerd.

Wie betaalt wat? 

Wie er wat betaalt, hangt af van twee zaken:

1. Of je werkgever lid is van Cepa
2. Of het gaat over een verzorging ter plaatse of op locatie

Hieronder vind je meer uitleg. 

  • Voor een plaatselijke verzorging volgt een factuur van € 59,19 voor verzorging en ongevalsaangifte. Deze factuur zendt Cepa naar je werkgever. Als er ter plaatse kan betaald worden, is het € 50.
  • Voor verzorging op locatie (= na vervoer door Cepa naar een medische instelling), stuurt Cepa de factuur eerst naar de verzekeringsmaatschappij. Classificeert deze het als een arbeidsongeval, dan is de factuur voor de verzekering en je werkgever. Classificeert deze het niet als een arbeidsongeval, dan gaat de factuur naar jou, de patiënt.
  • Voor een plaatselijke verzorging is er geen factuur.
  • Voor een verzorging op locatie (= na vervoer door Cepa naar een medische instelling), stuurt Cepa de factuur eerst naar de verzekeringsmaatschappij. Classificeert deze het als een arbeidsongeval, dan is de factuur voor de verzekering en je werkgever. Classificeert deze het niet als een arbeidsongeval, dan gaat de factuur naar jou, de patiënt.

In geval van bijkomende vragen, opmerkingen, gelieve contact op te nemen via het nummer 03/ 541 13 34 of via e-mail: facturatie@siwha.be.